rtrs-forum za bezbjednostPrijedorski Forum za bezbjednost zajednice smatra da je potrebno zanoviti Odluku o držanju domaćih životinja grada Prijedor, kako bi se uvelo više reda u ovu oblast.

“To se posebno odnosi na nesavjesne pojedince koji svoje životinje drže bez nadzora i tako prave štetu i izazivaju opasnost po druge građane”, zaključak je Foruma, savjetodavnog tijela koje čine predstavnici 30-ak institucija.

Predstavnik Centra javne bezbjednosti Prijedor Duško Topić rekao je da je problem pasa lutalica izražen u ruralnim dijelovima gdje je u posljednje vrijeme registrovano više napada na ovce.

“Evidentirana je veća materijalna šteta jer je udavljeno deset ovaca”, rekao je Topić.

Milorad Vujmilović iz Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove grada Prijedor rekao je da preduzeće “Komunalne usluge” ima šintersku službu i azil za pse u kojem se trenutno nalazi oko 130 pasa.

“Psi se na dojave građana redovno hvataju i odvode u azil, ali je evidentno da se na širem prostoru nalazi veliki broj pasa lutalica, kao i to da ovce veoma često napadaju i lovački psi, kao i psi nesavjesnih vlasnika koji ih bez nadzora puštaju da se slobodno kreću”, upozorio je Vujmilović.

Predsjednik Skupštine grada Prijedor Sead Jakupović naveo je da postoje pojedinci koji drže veliki broj pasa na privatnim posjedima i da je to takođe problem jer se komšije žale na stalno uznemiravanje, a nadležne službe nisu u stanju da na osnovu postojeće zakonske regulative kvalitetnije rješavaju ove probleme.

Forum za bezbjednost zajednice pozvao je građane da predstavnicima svojih mjesnih zajednica prijave zapuštene objekte i površine gdje se okupljaju beskućnici, legu životinje ili rastinje predstavlja opasnost.

Forum smatra da je potrebno o takvim lokacijama sačiniti cjelovitu informaciju i uz pomoć gradske uprave pokrenuti inicijativa za izmjene Odluke o komunalnom redu kojom bi se uvelo više reda u ovu oblast.

SRNA
RTRS